بزرگترین باغ پرندگان در شرق کشور و یا بزرگترین و مهیج ترین شهربازی خاورمیانه در مشهد مقدس. زیباترین و بزرگترین آکورایوم سرپوشیده کشور و یا گلخانه ای عظیم در جوار بازار مصرف میلیونی مشهد و مواردی از این دست، ایده هایی ناب برای یک سرمایه گذاری پر سود هستند.
یک ایده ناب در راه اندازی یک کسب و کار جدید می تواند نقطه شروعی برای رسیدن به ثروت و رفاه مادی بیشتر سرمایه گذاران و همچنین اشتغال زایی و خدمت به ایران و ایرانی گردد.
این ایده هنگامی که به خوبی توسط کارشناسان خبره و با تجربه بررسی و تایید شده و دارای طرح توجیهی قابل قبول و سود ده می باشد، لازم است به مرحله اجرا برسد تا بتوان ثمره آنرا دید و چشید.
اما در موارد بسیاری مشاهده شده است که اجرا کنندگان این ایده ها توجه کافی به یکی از پایه های اصلی و اساسی راه اندازی بسیاری از کسب و کارها، یعنی شهرداری، ندارند! زیرا اصولا هیچ گاه مراجعه و برخورد نزدیکی با شهرداری ها نداشته اند و تخصص بالایی که در کار خود دارند نشان دهنده این است که قبلا فرصت و مجالی برای آشنایی با این ارگان پیچیده و بسیار مهم نداشته اند.
سرمایه گذاران و کارآفرینان در چه هنگام می بایست به موضوع شهرداری توجه ویژه نمایند؟
سرمایه گذاران در این مواقع لازم است به صورت ویژه و کاملا حرفه ای به موضوع شهرداری توجه نموده و از مشورت های خبرگان امور شهرداری برخوردار گردند:
1- آن هنگامی که قرار است زمینی برای سرمایه گذاری و پیاده سازی ایده انتخاب و تعیین شود
بدیهی است در اختیار گرفتن زمین و مکانی مناسب برای پیاده سازی ایده بسیار مهم و ضروری است.
این نکته که زمینی که مورد نیاز است دارای چه کاربری باشد؟ به چه میزان تراکم ساختمانی نیاز است؟ آیا زمین در محدوده شهر انتخاب شود و یا در حریم شهر؟ و اصولا چه تفاوتی می کند که زمین در محدوده شهر قرار داشته باشد یا در حریم شهر؟ هزینه اخذ پروانه احداث بنا در زمین چقدر می باشد؟
برای پاسخ به این سوالات حتما با خبرگان امور شهرداری تماس و ارتباط برقرار نمایید.
2- آن هنگام که نیاز است زمینی که در اختیار دارند را تغییر کاربری دهند
ممکن است سرمایه گذار زمین مورد نیاز را در اختیار داشته باشد اما به کاربری آن در طرح های تفصیلی دقت ننماید. یا اینکه استفاده از آن عرصه را با کاربری مغایر با کاربری مصوب بلامانع بداند! یا اینکه زمین مورد نظر بدون اخذ مجوز ساخت و ساز مورد بهره برداری قرار گیرد.
هر کدام از موارد فوق می تواند مشکلات جدی در فرآیند سرمایه گذاری را ایجاد نماید و عواقبی جبران ناپذیر برای سرمایه شما در پی داشته باشد. در عنوان بعدی به عواقب این امر اشاره شده است.
3- هنگامی که ساختمان مد نظر فاقد پایانکار است یا اینکه نیاز به تغییر کاربری دارد
در مواردی که پیاده سازی ایده و انجام سرمایه گذاری جدید و راه اندازی کسب و کار به جای یک زمین، به زیربنا یا طبقه ای از یک ساختمان نیاز دارد، همچنان موضوع شهرداری مهم و حیاتی است:
آیا این زیربنا دارای پایانکار بهره برداری از شهرداری می باشد؟ آیا شما قصد استفاده از آن با همان کاربری درج شده در پایانکار را دارید؟
مخلص کلام اینکه اگر برای پیاده سازی ایده خود و یک سرمایه گذاری پر سود، با زمین و ملک و ساختمان سر و کار دارید، از موضوع شهرداری غفلت نکنید.
در ادامه به برخی عواقب عدم توجه کافی به شهرداری اشاره می کنیم.
عواقب عدم توجه به شهرداری هنگام یک سرمایه گذاری خرد و یا کلان
1- مبلغ درخواستی شهرداری، طرح شما را از توجیه اقتصادی کاملا خارج می کند!
از آنجایی که شهرداری ارگانی پیچیده، دائما در حال تغییر ضوابط و اصولا غیر قابل پیش بینی است، عدم بهره گیری از خبرگان مسائل شهرداری در برآورد هزینه هایی که شهرداری بابت پروانه ساختمانی یا تغییر کاربری اخذ خواهد نمود، منجر به ناکارایی طرح توجیهی تهیه شده می شود.
در اکثر مواردی که برآورد عوارض شهرداری بدون کارشناسی لازم بوده است، پس از روبرو شدن با شهرداری است که سرمایه گذار طرح توجیهی خود را فاقد توجیه اقتصادی می بیند! در صورتی که کارآفرین و سرمایه گذار هزینه قابل توجهی تا آن زمان متقبل نشده باشد می تواند به سلامت از طرح خود خارج شود و یا آنرا تغییر دهد. اما در صورتی که هزینه زیادی کرده باشد با مشکل بزرگی روبرو شده است!
2- ورشکستگی در انتظار افرادی که بعد از سرمایه گذاری با فیش های کلان شهرداری روبرو می شوند!
متاسفانه کم نیست مواردی که شاهد بودیم سرمایه گذار زمانی متوجه می شود فیش ها و قبض های شهرداری کسب و کار و ایده اش را با شکست سنگین مواجه می کند که کار از کار گذشته است و وی مبالغ بسیار زیاد و هنگفتی را برای اجرای طرح هزینه کرده است!
اینجاست که سرمایه گذار نه می تواند از سرمایه گذاری خود چشم پوشی کند و نه می تواند وجوه مورد مطالبه شهرداری را پرداخت نکند. شهرداری با ابزارهای قانونی و با امکانات و اختیارات فراوان و متنوع خود در تعطیل کردن کار تا وصول مطالبات خویش ذره ای درنگ نخواهد نمود و زیان کلان نتیجه عدم توجه کافی به شهرداری و عدم مشورت با خبرگان امور شهرداری خواهد بود.
اینجانب هم اکنون که این متن را می نویسم موارد بسیاری را در شهر مشهد سراغ دارم که متاسفانه به این سرنوشت دچاره شده اند و بعضا شرکتهای بزرگ و تخصصی نیز در چنین وضعیتی گرفتار شده اند.
امیدوارم دیگر شاهد چنین مواردی نباشیم. زیرا در این موارد نه شهرداری به حقوق خود می رسد و نه سرمایه گذار به سود. کافی بود این سرمایه گذاران قبل از شروع به کار از تجربه و تخصص افرادی که سالها به عنوان کارشناس مسئول در زمینه محاسبات درآمدی شهرداری مشهد مشغول به کار بوده اند بهره می گرفتند و با دیدی روشن تصمیم می گرفتند.