
فهرست
۱- مقدمه
در ضوابط شهرسازی شهرداری مشهد، بابت ارتفاع مجاز ضوابطی وجود دارد. به عنوان مثال در یک ساختمان مسکونی، حداکثر ارتفاع کف طبقه تا کف طبقه بعدی می بایست ۳.۵ متر باشد. یا در طبقه همکف یک ساختمان با کاربری تجارتی، حداکثر ارتفاع ۵ متر می باشد.
بنابراین افرادی که مازاد بر این ارتفاع تعیین شده، قصد احداث بنا داشته باشند، عوارضی با نام عوارض افزایش ارتفاع به ایشان تعلق خواهد گرفت.
این عوارض به صورت درصدی افزایشی بر روی عوارض زیربنا یا خلاف ضابطه یا پذیره یا تغییر کاربری اعمال می گردد و لذا برای محاسبه این درصد افزایشی، تفاوتی نمی کند سال ساخت بنا چه سالی باشد و در پروانه و یا پایانکار نیز تفاوتی ندارد.
۲- میزان عوارض افزایش ارتفاع چقدر است؟
در مصوبه “اصلاح و بازنگری تعدادی از مصوبات درآمدی مشهد برای اجرا از ابتدای سال ۱۳۹۹” شورای اسلامی شهر مشهد، که در بهمن ماه ۱۳۹۸ به تصویب رسید، در هر کدام از سرفصل های محاسبه عوارض پروانه مسکونی، پروانه غیر مسکونی (پذیره تجاری، اقامتی، اداری، صنعتی، …) و همچنین عوارض افزایش بهره برداری (که در عرف به آن تغییر کاربری گفته می شود)، تبصره ای آمده است که در آن نحوه محاسبه و اخذ این عوارض ذکر شده است.
فرمول محاسبه این عوارض همه جا ثابت و برابر زیر است:



مساله اینجاست که استفاده از ریشه سوم یک عدد، امری بسیار نادر در ضوابط و محاسبات درآمدی عوارض شهرداری ها می باشد که بهرحال شورا و شهرداری مشهد این کار را انجام داده اند. اما اکثر ماشین حساب های معمولی قادر به محاسبه این عدد نمی باشند.
ما این محاسبات را در اینجا به صورت آنلاین خدمت شما ارائه می کنیم.
۳- چگونه این عوارض را برای ملک خویش برآورد کنیم؟
برای اینکه اصولا بدانید این عوارض افزایش ارتفاع چیست و اینکه بتوانید این عوارض را در مورد ساختمانی که خود قصد احداث دارید، برآورد کنید، ویدئوی زیر را ببینید و بعد وفق آن در بخش زیر نسبت به انجام محاسبه اقدام نمایید:

آموزش محاسبه عوارض افزایش ارتفاع
برای دانلود فیلم فوق (با مدت زمان ۵ دقیقه)، روی این لینک راست کلیک کرده و Save link as . . . را انتخاب نمایید: دانلود
۴- محاسبه آنلاین عوارض افزایش ارتفاع
اطلاعات زیر را با توجه به توضیحات ذیل آن، تکمیل نمایید تا ضریب افزایشی ناشی از افزایش ارتفاع و درصد آن بلافاصله محاسبه گردد:
با سلام.
در مورد مثالی که در فیلم فوق زدید فرقی بین این نیست که کل طبقات افزایش ارتفاع داشته باشند یا فقط یک طبقه؟ در هر دو صورت ۵ درصد عوارضش بیشتر میشه؟
ممنون
سلام. به ازای همان زیربنایی که ارتفاع مازاد دارد، این ضریب اعمال می گردد. مثلا اگر یکی از سه طبقه شما، ارتفاع مازاد داشته باشد، فقط عوارض همان یک طبقه با ضریب افزایشی محاسبه می گردد.
سلام وقت بخیر جناب مهندس جسارتا میخواستم بدونم تا چند درصد ارتفاع مجاز داخل پروانه ما میتونیم افزایش ارتفاع داشته باشیم ؟ مثلاً اگه ارتفاع مجاز ما ۲۱ متر هست در مسکونی چند درصد ۲۱ متر مجازیم بسازیم ! ممنون میشم پاسخ بدین