در زمان درخواست اولیه از شهرداری، چنانچه مالک به هر دلیل میخواهد چیزی بیشتر یا کمتر از ضابطه بگیرد باید وارد مرحله صلح و توافق با شهرداری شود و بسته به درخواست مالک از گزینه صلح یا توافق یا هر دو استفاده میشود.
الف- صلح نامه
صلحنامههای متعددی در شهرداری وجود دارد که در ذیل تنها برخی از متداولترین صلحنامهها بررسی و توضیح داده میشود.
1- صلح ماده واحده:
این صلح در خصوص موضوع قانون تعیین تکلیف املاک و اراضی واقع در طرحهای دولتی و شهرداری (کاربریهای خدماتی، فضای سبز و…) که طی دوره 18 ماهه، چنانچه دولت اقدام به تملک ننماید میتوان با اخذ تعهدنامه به مالکین اجازه احداث بنـا، تجدید بنا و انتقال داده شـود و بـا تراکم کم مسکونی با اخذ تعهد مادهواحده پاسخگویی میگردد.
2- صلح اراضی ناقـص:
درصورتیکه مساحت عرصه ملک موردنظر زیر حدنصاب پاسخ گوئی باشد از این نوع صلح استفاده میشود. به استناد تبصـره 6 اصـلاحی مـاده 2 مصوبه شورای اسلامی شهر به شماره3468/3/ش مورخ 88/8/4 میزان حداقل زمین موردنیاز هر واحد مسکونی در حوزههای پنجگانه درآمـدی به شرح ذیل میباشد:
3- صلح بلند مرتبه سازی
پلاک میبایست دارای شرایط ذیل جهت بستن صلح بلندمرتبهسازی را داشته باشد.
1- پلاک بهصورت شمالی و جنوبی باشد.
2- حداقل مساحت عرصه 800 مربع باشد.
3- داشتن یکبر 18 متری به معبر 20 متری.
4- وجود لایه بلندمرتبهسازی روی پلاک و واقعشدن ملک در زون بلندمرتبهسازی.
5- در صلح بلندمرتبهسازی , تراکم 400% و سطح اشغال 40% در نظر گرفتهشده است .
6- تعداد واحد در ساختمانهای بلندمرتبه از تقسیم مساحت کل زمین به عدد 40 به دست میآید. به عبارتی به اجزاء هر واحد مسکونی 40 مترمربع زمین در نظر گرفته میشود.
4-صلح ورود به محدوده
در مواردی بسته میشود که کاربری ملک غیرشهری (زراعی، باغی، دامداری و…) باشد و خارج از محدوده شهری سال 1367 واقعشده باشد. با بسـتن ایـن صلح درصورتیکه انتفاع کاربری بیش از مسکونی بوده و یا تراکم آن از 100 بیشتر باشد. ضابطه ملاک چیدمان است در غیر این صورت بر اساس تراکم 100 سطح اشغال 50-50 چیدمان اعطا میشود
5-صلح سرانه خدماتی طرح جامع:
مربوط به املاکی میباشد که داخل خط محدوده سال 1367 قرار دارند ولی تاکنون از شهرداری مجوز یا گواهی دال بر تسویهحساب بدهی به شهرداری دریافت نکرده باشند، لذا با بستن این صلح حقوق مربوطه اخذ خواهد شد.
6- صلح اعمــال پـارامترها:
همانطور که از نام این صلح مشخص است در این صلح با انتخاب پارامترهای مختلف میتوان تغییراتی در مقادیر ضـابطه (نـه از نـوع افزایشـی) ایجاد نمود که در زیر بهطور مختصر توضیح خواهیم داد.
مواردی که میتوان با صلح اعمال پارامترها اعطا نمود شامل انباری، استخر، پارکینگ، رمپ پارکینگ و کم کردن تراکم و سطح اشـغال ضـابطه میباشد
7-صلح مقدار در مسیر:
هنگامیکه میزان در مسیر از سوی نقشهبرداری اعلام میشود، شما مجاز به انتخاب این صلح میباشید.
در محاسبه تراکم، نهتنها عرصه در مسیر کم نمیشود بلکه در حوزه درآمدی 1 و 2 و 3 معادل 30% در مسیر و در حوزه 4 و 5 درآمدی معادل 50% مساحت در مسیر، به عرصه اضافه میشود.
درصورتیکه اختلاف زیربنای تشویقی و ضابطه بیشتر از 50 باشد اولویت با اعطای طبقه میباشد (حداکثر تعداد طبقات اعطایی 2 طبقه)
درصورتیکه کمتر از 50 متر باشد و یا امکان اعطا طبقه اضافه نباشد متراژ تشویقی بهصورت پیشروی در تمام طبقات اعطـا میگردد. (در املاک دارای میزان در مسیر برای اعطا تراکم تشویقی سطح اشغال میتواند تا 100 در صد عرصه باقیمانده برسد.)
8-صلح پاسخگویی با طرح قبلی:
درصورتیکه لایههای طرح تفصیلی ملکی همپوشانی داشته باشد و مالک بخواهد ضابطه طرح تفصیلی قبلی را داشته باشد، در صورت داشـتن شرایط زیر مجاز به انتخاب این صلح میباشد:
- داشتن یک گواهی یا مجوز مربوط به تاریخ طرح قبلی (تاریخ ابلاغ طرح خازنی 1361، مهرآزان 1379 و طاش 1385 است).
- تراکم طرح قبلی بیشتر از طرح فعلی باشد.
- کاربری طرح قبلی مسکونی یا تجاری باشد.
9-صلح تهاتر ورود به محدوده با امتیاز تراکم املاک در مسیر
این صلح در خصوص املاکی که در مسیر طرحهای شهرداری قرارگرفته و از طرفی مشمول پرداخت حقوقـات ورود بـه محـدوده میشوند اعمـال میگردد. برای این املاک شهرداری پس از کسر مساحت عرصه از بابت ورود به محدوده در باقیمانده مساحت پلاک امتیاز عرصه در مسیر را برای مالک منظور مینماید.
ب-توافق نامه
1-توافق طبقه اضافه
تنها توافقی که دفاتر پیشخوان مجاز به انتخاب آن هستند، توافق نوع 5 (توافق در خصوص اعطا طبقه اضافه) است. اعطا طبقه اضـافه بـا شـرایط مشـخص انجام میشود این شرایط شامل حداقل مساحت و حداقل عرض معبر است که در زیر بیانشده است
حداکثر تعداد سقف پس از تخصیص طبقه اضافه 5 سقف میباشد.
2-توافق تبدیل پیلوت
چنانچه پلاک موردنظر دارای شرایط طبقه اضافه باشد با انتخاب این پارامتر با شرط تأمین پارکینـگ میتوانیـد چیـدمان طبقـه اضـافه را در همکف داشته باشید.
لازم به ذکراست امتیاز تبدیل پیلوت معادل یک طبقه اضافه است، چنانچه ملک شرایط یک طبقه اضافه را دارد نمیتوان هر دو آیتم طبقه اضافه و تبدیل پیلوت را همزمان داشت.
3- توافق تجاری خلاف ضابطه
شروط استفاده از این آیتم عرض معبر 12 تا 20 متری و طول بر 6 متر است با داشتن این شرایط و شرط تأمین پارکینگ کلیه پلاکها میتوانند تا 100 درصد در طبقه همکف تجاری بگیرند.
برای تشخیص معبر مجاز برای چیدمان تجاری، در املاک مجاور چند معبر مجاز (12 تا 20 متر)، ابتدا معبر با عـرض بـالاتر و در صـورت برابـر بودن عرض معابر، معبر مجاور طول بر بزرگتر، ملاک عمل سیستم است.
سلام من دارای ملکی هستم که مرداد ماه امسال مجوز صادر شده ومیزان عقب نشینی صفر وعرض معبر در مجوز 12 متر ولی عرض معبر موجود ده متر و سی سانتی متر هست و شهرداری به همین دلیل جلوی ساخت وساز را گرفته و مدعی هست ما باید عقب نششینی کنیم در حالی که هیچ ابلا غیه ای هم نداده و در ضمن سند زمین هم تک برگ هست اگر شکایت کنیم آیا مجبور به صلح هستیم در حالی که بعد از صلح مقدار مجاز ساخت ما کم می شود آیا می توانیم صلح را نپذیرفته وهمین مقدار در مجوز را بسازیم آیا می تونید کمکم کنید
سلام. بهرحال یک مغایرتی هست که بایستی حل شود.
به نظر من به خاطر این مسائل وقت خودتان را صرف شکایت از شهرداری نکنید، فایده ای ندارد. شهرداری برای همه این کار را انجام می دهد.
معبر 12 متری در بلند مدت ارزش افزوده بیشتری برای ملک شما دارد تا معبر 10 متر و نیم.
حتما شکایت کنید چون شهرداری فقط قانون زور دادگاه را میشناسد برادر بنده همین مشکل را داشت وفقط تونست با توسل به زور کارش را پیش ببرد
سلام
ملکی دارای تجاری دائم است.
آیا می تواند آنرا استفاده نکند و تبدیل به همکف کند به جایش از شهرداری سقف اضافه بگیرد؟
سلام. نه . این رویه در شهرداری مشهد وجود ندارد و قانونی برایش من ندیدم تا کنون.
در شهرداری میگن: جنس فروخته شده پس گرفته نمی شود.
البته اگر مغازه را به پارکینگ تامین کنید، به دلیل داشتن پارکینگ شانس شما برای موافقت شهرداری با دادن طبقه مازاد بیشتر می شود
سلام.خسته نباشد.ملک ما در منطقه پنج درآمدی هست.ولی برای صلح در مسیر 30 درصد به عرصه اضافه شده نه پنجاه درصد.در ماده 48 هم چیزی در مورد پنجاه درصد نیست.قانونی که بگه برای صلح در مسیر منطقه پنج درآمدی 50 درصد به عرصه اضافه میشه پیدا نکردم
سلام. در این صفحه سایت اطلاعات بیشتری در خصوص عقب نشینی آمده و به شماره مصوبات مربوطه نیز اشاره شده است و قابل دانلود هستند:
https://www.mashhad-city.ir/tarakom-online/
با سلام
مغازه بنده در طرح توسعه بلوار فرهنگ قرار داره و باید با شهرداری در این خصوص به توافق برسم . بهترین حالت توافق من آیا پروانه معوض هستش یا در ازاش میتونم در همون منطقه ملک یا زمین بگیرم و رویه عادی کار به چه صورت هستش؟؟آیا در ازای ار دست رفتن کامل ملکم میتونم شکایت کنم یا مجبورم صلح کنم؟؟
سلام.زمینیدرمنطقه۲مشهددارم.بهتازگیپروانهگرفتمدرپروانهنوشتهوضعیتزمیننیمهسازدرحالاحداث.درصورتیکهفقطزمینخالیه.آیادرموقعاستارتکارمشکلیپیشنمیاد.لطفانظرتونوبفرمایید